Klettersteig/ Via Ferrata

… E sorok írója sajnos örökölt némi tériszonyt… valószínűleg sziklamászó nem leszek sohasem. De nagyon rokonszenves a mászás , ez erőfeszítés , a látvány, a sziklák érintése, ezért nagyon megszerettem a via ferratát, vagy ahogy a németek mondják a klettersteiget. A SportHaus-hoz legközelebb 5 km –re van egy jól kiépített viaferrata útvonal, kiegészítve egy pici, akár gyerekeknek is alkalmas, gyakorlópályával. Itt a program része a csigás átcsúszás is körülbelül egy 30 méteres letörés felett.

A fél órára fekvő Hochkönig pedig számtalan profi viaferrata útvonallal rendelkezik. A kijelölt útvonalak használatához szükséges felszerelésekkel szintén rendelkezünk, elsősorban Petzl beülőket és csigákat tudunk biztosítani.

… amikor kezdő létemre először vettem részt viaferrata túrán, teljes biztonságban 100 méter magasan álltam egy sziklafalon és némi szívdobogással készültem a továbbhaladásra s ekkor udvariasan félretolt egy 70 év körüli bácsi, mert ő tempósabban haladt, mint én…

Egy-két fontos dolog:

  • rossz idő esetén (eső, villámlás) az útvonalakon tartózkodni életveszélyes
  • kötelező felszerelés: kötél, beülő, sisak, esetleg kesztyű, megfelelő lábbeli)
  • nehézségi fokozatok: A: könnyű , B: mérsékelten nehéz, C: nehéz, D: nagyon nehéz, E: extrém
  • vésztelefonszámok: 140, 112

Klettersteig útvonalak:

A háztól csupán 10 percre található Schlossalm télen igazi síparadicsom, nyáron pedig a túrázók és a sziklamászók veszik birtokba. A változatos magashegyi táj ‘tornyai’ és meredek letörései tökéletes terepet biztosítanak a sziklamászáshoz. Itt találhatók a völgy legérdekesebb klettersteig (viaferrata) útvonalai.

Mauskarspitze:

Nehézségi fok: B/C
Hossz: 250m S
Szintemelkedés: 130 m
Beszálló távolsága a felvonótól: 45 perc
Mászás időtartama: 50 m
Érdekesség: kb. 40 méter hosszú kötélhíd

A Mauskarspitze egy rövidebb, középnehéz mászóútvonal, egy-két meredekebb átkeléssel és egy 30 méter hosszú izgalmas függőhíddal. A felsőbb szakaszon van több erősen kitett meredek szakasz, de ezeket leszámítva egész egyszerűen feljutunk a 2373 méter magas Mauskarspitze csúcsára.

sporthaus, sporthaus gastein

Kleine Scharte:

Nehézségi fok: B/C
Hossz: 135 m
Szintemelkedés: 95 m
Beszálló távolsága a felvonótól: 10 perc
Mászás időtartama: 20-30 perc

Rövid gyakorlópálya a felvonó közvetlen közelében. Aki még soha nem mászott, azoknak ezt az útvonalat javasoljuk. Itt akár gyerekek is kipróbálhatják a mászást, de nekik extra kötélbizosítás mindenképpen ajánlott. Érdekessége a 3 különböző nehézségi fokú kiszálló , ami a térképen is jól látható.

sporthaus, sporthaus gastein

Hirschkarspitze:

Nehézségi fok: B/C – D/E
Hossz: 300 m
Szintemelkedés: 125 m
Beszálló távolsága a felvonótól: 15 perc
Mászás időtartama: 60 perc

Nagyon érdekes, változatos mászóútvonal az északi gerinc ‘tornyain’ keresztül a Hirschkar csúcsára. Több, nehéz, erősen kitett, meredek D/E nehézségű átkelővel , melyek keleti oldalról A-C variánsokkal akár ki is kerülhetők. Kisebb kötélhidak, egy látványos sziklaablak , a Flying Fox (replülő róka) és a variálhatóság teszik ezt az útvonalat igazán tartalmassá és élménydússá.

sporthaus, sporthaus gastein

A képek forrása: www.skigastein.com