Termál & Gyógybarlang

A Gastein völgy már hosszú évszázadok óta a gyógyulni és pihenni vágyók fellegvára. Császárok, királyok, hercegek és családjaik keresték fel gyógyító forrásait és éltek kristálytiszta levegőjének pozitív hatásaival. A helyi legendák szerint már a rómaiak korában használták a források gyógyító erejét.

A völgyben két nagyobb gyógyfürdő működik : a bad gasteini Felsentherme és a bad hofgasteini Alpentherme. Mindkettő komplett wellness csomagokkal várja a gyógyulni, pihenni vágyókat, de akár egy fárasztó sportnap utáni felüdülésre is érdemes benézni. Mindkettőben óriási élmény a szabadtéren lévő szauna, ahol akár egyből a hóba is lehet ugrani hűtőfürdő gyanánt. További részleteket a fürdőkről a jobb oldali linkeken találtok.

Átlagosan 18 -23 euro között mozog egy 3-4 órás felnőtt belépő a fürdőkbe.

sporthaus, sporthaus gastein

Alpentherme Gastein
Sen. W. Wilflingplatz 1
5630 Bad Hofgastein
Tel.: +43 6432 8293 0
www.alpentherme.com
info@alpentherme.com

Felsentherme Gastein
Bahnhofplatz 5
5640 Bad Gastein
Tel.: +43 6434 2223 0
www.felsentherme.com
office@felsentherme.com

A Gasteiner Heilstollen (Gyógybarlangok) is nagy hírnévnek örvendenek világszerte és talán ez a legnagyobb értéke a völgynek egészségmegőrzés és gyógyulás szempontjából. A völgyben már a középkor végétől foglalkoztak érc és aranybányászattal. Az innen előkerült nemesfémek először a salzburgi érsekséget gazdagították, majd a császársághoz került a terület fennhatósága. A fennmaradt dokumentumok szerint csak az 1557-es évben a bányászat fénykorában mintegy 800 kiló színtiszta aranyat termeltek itt ki. Idővel lelassult a termelés, kimerültek a feltárt területek és a bányászat teljesen abbamaradt. A második világháború után újra feltárták a lezárt járatokat, azzal a céllal, hogy újabb nemesfémeket kutatnak fel a Radhausberg gyomrában .... viszont más kincsre leltek. A munkások, akik a feltárással foglalkoztak napról, napra kezdtek felépülni a korábbi kemény kétkezi munka miatt kialakult mozgás és légzésszervi betegségeikből.

Rövidesen beigazolódott, hogy a magas hőmérséklet (41 fok) és a száz százalékos páratartalom mellett, a barlangok magas radontartalma (44 kBq/m3) is jótékony hatással van a következő betegségekre: bechterew szindróma, reuma, csontritkulás és több más mozgásszervi probléma, valamint asztma, hurut és más légzőszervi megbetegedések. Ezen kívül néhány a barlangokban eltöltött óra alatt hatékonyan erősíthetjük immunrendszerünket és a folyamatos melegnek köszönhetően ellazíthatjuk fáradt izmainkat.

sporthaus, sporthaus gastein

Gasteiner Heilstollen
Heilstollenstraße 19
5645 Böckstein
Tel.: +43 6434 3753 0
www.gasteiner-heilstollen.com